Kiertokaarelta infoa biojätteen keräyksestä 2.2. Onnelassa

Kiertokaari on aloittanut Oulun ja lähiympäristön 290 000 asukkaan alueella biojätteen lajittelukampanjan.  

Vuonna 2021 voimaan tullut laki velvoittaa kaikkia kotitalouksia biojätteen kierrätykseen.  Jätteet tulee lajitella viimeistään 19.7. mennessä. Vaihtoehtoisia kierrätystapoja ovat hankkia oma jäteastia ja tehdä sen tyhjentämisestä sopimus Kiertokaaren kanssa, tai kerätä  jätteet kimpassa useamman kotitalouden kesken. Omat biojätteensä voi myös kompostoida.  Em. koskee omakotiasujia taajama-alueilla. Kerros- ja rivitaloissa keräyksen järjestää ja siitä vastaa taloyhtiö.  Alueellisesti keräyksestä ja jätteen käsittelystä vastaa  Kiertokaari.

Tavoitteena jätteetön yhteiskunta

Kiertokaaren edustaja Mari Juntunen kertoi meille perjantaina 2.2 kierrätyksen järjestämisestä ja jätteiden käsittelystä laajemminkin. Tavoitteena on vähentää jätteen määrää ja kierrättää se mikä jää jäljelle.  Juntunen kehotti käyttämään hankitut tavarat mahdollisimman tehokkaasti, korjaamaan ja kierrättämään sekä välttämään kertakäyttötuotteita.  Näin voidaan jätteiden määrää tuntuvasti vähentää. Hänen mielestään ihanteellinen tilanne olisi, että jätettä ei syntyisi ollenkaan.

Biojätettä kertyy yllättävän paljon

Tutkimusten mukaan kotitalouksien jätteistä n. puolet on biojätettä. Sen kerääminen ja hyödyntäminen enegiatuotannossa on kansantaloudellisestikin järkevää.  Kiertokaari jalostaa keräämänsä jätteen biokaasuksi ja jäljelle jäävän osan lannoitteeksi.  Näin jäte saadaan järkevästi ja ympäristöystävälliseti kiertoon.

Kierrättäminen helppoa ja edullista

Tavalliselle omakotiasukkaalle kierrätys onnistuu helpoimmin tekemällä Kiertokaaren kanssa sopimus kierrätyksen järjestämisestä.  Se onnistuu ottamalla yhteyttä Kiertokaaren asiakaspalveluun toimisto@kiertokaari.fi tai puh 08 55840020.  Tämän jälkeen Kiertokaari toimittaa kotitaloudelle sopivan kokoisen keräyslaatikon sekä tyhjentää ja huoltaa sen. Sopimusta tehdessä sovitaan keräysastian koko, tyhjennyskerrat ja hinta.  Halvimmillaan koko paketin vuosihinta on 130e ja astian koko 80 litraa.  Se on riittävä koko 1-2 asukkaan talouksille.  Astian koon noustessa 140-240 l ja talouksien määrän kasvaessa palvelu on kalleimillaankin 150e / vuosi.  Sanoisin, että varsin helppoa ja edullista.  Kun samalla muun jätteen määrä vähenee,  polttokelpoisen jätteen astian tyhjennyskertoja voi harventaa ja kustannuksia vähentää.

Juntusen alustuksen jälkeen käytiin vilkas keskustelu, jossa selvisi mm. että kotona voi biojätteet kerätä myös muovipussiin,  jonka voi laittaa biojätelaatikkoon. Kiertokaarella on laitteet, joilla jätteessä olevat muovit poistetaan, kertoi Juntunen.  Esimerkiksi kaupasta ostetun muovisen peruna- tai hedelmäpussin voi hyödyntää biojätteen kierrätyksessä.  Kaikista näistä saa tarkempaa tietoa Kiertokaaren infossa. Ruuhkien välttämiseksi sopimus kannatta myös tehdä mahdollisimman pian. PL

Kiertokaaren edustaja Mari Juntunen