Tietoa digilaitteiden turvallisesta käytöstä 9.2.2023

Digimaailma on asia, johon törmäämme jokapäiväisessä toiminnassamme halusimmepa tai emme. Se on tarpeellinen asioiden hoidossa ja tiedon hankinnassa. Se on myös sosiaalisen kanssakäymisen väline ja sen parissa viihdymme, ylläpidämme kaverisuhteita, pelaamme ja hoidamme jokapäiväisiä asioitamme. Se on nyky-yhteiskunnan tapa toimia. Se on myös vaarallinen, täynnä houkutuksia ja ansoja, joihin astuminen on vaarallista ja joskus kallistakin. 

Digilaitteiden turvallisesta käytöstä saimme tietoa EKL:n Oulun piirin ”Verkosta virtaa” –opastajalta Paula Hellen- Toivaselta. Hän opasti meitä digilaitteiden oikeassa käytössä ja miten vältytään laitteiden käyttöön liittyviltä vaaroilta.  Tärkeää on opetella laitteiden oikea käyttö ja varovaisuus eri ohjelmia käytettäessä.  Suojautuminen ulkoa päin tulevalta haitalliselta toiminnalta on myös ensiarvoisen tärkeää, sanoi Paula.  Yli puoilitoistatuntia kestänyt koulutustapahtuma antoi paljon ajattelemisen aiheita ja varmaan moni meistä tarkistaa ja muuttaa käyttäytymistapojaan tietokonetta tai vaikka kännykkää käyttäessään.

Muutamia ohjeita on syytä noudattaa:

  1. Älä avaa epämääräisiä ja oudosta lähteestä tulevia sähköposteja ja viestejä. Jos et ole varma lähettäjästä, poista se koneeltasi. Älä myöskään vastaa niihin.
  2. Älä anna kenellekään ulkopuoliselle tunnuksiasi tai salasanoja. Viranomaiset, pankit, Kela, Kanta tai omahoito yms. eivät koskaan kysele tunnuksia tai salasanoja.
  3. Laadi jokaiseen tarvitsemaasi eri kohtaan tai ohjelmaan oma salasana. Esim. kännykkään, tietokoneelle, sähköpostiin, facebookiin ym.
  4. Turvallinen salasana on pitkä 12 merkkinen ja sen tulee sisältää useammanlaisia merkkejä. Se voisi olla vaikka tällainen 7Kl#39mx+?,n
  5. Vaihda salasanaa aina silloin tällöin ja varsinkin silloin, jos epäilet jonkun muun saaneen sen selville.
  6. Siltä varalta, että unohdat salasanasi, tallenna se kotona johonkin varmaan paikkaan
  7. Hanki laitteillesi luotettava virustorjunta, se suojaa laitteitasi ulkopuolisilta haittaohjelmilta

Älä avaa, älä vastaa ja älä maksa

Keskustelimme paljon muustakin ja monella oli kokemuksia monenlaisista ulkomailta tulleista viesteistä, rahankerjuukirjeistä ja epämääräisistä laskuista. Paulan ohjeita noudattaen älä avaa, älä vastaa ja älä maksa niin ei tule ongelmia. Varmuuden vuoksi ne on syytä poistaa ja tyhjentää vielä tietokoneen roskalaatikkokin. Silloin kun oma ammattitaito ei riitä, digilaitteiden päivitykseen kannattaa käyttää asiantuntijaa. Olen itse huomannut, että kun en jotain itse osaa, niin omassa perhepiirissäkin on ihan riittävästi asiantuntemusta tällaiseen. Ja asiantuntijuutta ja ohjeita tietoturvaongelmiin löytyy täältäkin www.verkostavirtaa.fi  PL


Paula Hellen-Toivanen kouluttaa