Sieniasiaa kerhossa 12.10.2023

Sienet ovat monipuolista ravintoa ja todellinen proteiinin lähde, kertoi Aune Pisilä meille kerhopäivänä 12.10. Suomen luonnosta löytyy satoja erilaisia syötäväksi kelpaavia sienilajeja, jotka vain odottavat noutajaa. Valitettavasti ihmiset ovat hyvin arkoja sienten käyttäjiä. Tietoja sienten syötävyydestä ei osata etsiä ja valitettavan paljon hyvää ravintoa jää metsiin mätänemään. Ennakkoluulot ovat myös suuri este sienten käytölle, kun ei tunneta pelätään, että ne ovat myrkyllisiä. Todellisuudessa Suomessa kasvavista sienistä vain muutama on myrkyllinen, suurin osa  sen sijaan ravinnoksi kelpaavia. Kun opettelee tunnistamaan viisi sientä, pääsee jo pitkälle. Myrkyllisimmät ovat lisäksi helposti tunnistettavia kuten punainen ja valkoinen kärpässieni, mutta muitakin myrkyllisiä sieniä on.  Tärkeintä on, että tunnistaa varmasti sienen, jota käyttää ravinnoksi! Makueroja tietysti on, kertoi Aune. N. puolituntinen esitys hurahti äkkiä ja runsas sienitietous jäi muhimaan ensi kesään, sillä pakkaset ovat jo ehtineet pilaamaa tämän syksyn sienisadon. Esityksen lopuksi saimme tutustua sienikirjallisuuteen ja lisäksi saimme vielä herkullisen sienipasta-ohjeen.  Aune myös korosti, että parhaita oppaita ovat suomalaiset sienikirjat. Kiitos Aunelle mielenkiintoisesta ja mukaansa tempaavasta esityksestä.   

Aunen sienipasta-ohje:

Pata-aineet: puoli pakettia pekonia,  1 sipuli ja sopivasti mieleisiä sieniä sekä spagettia.

Valmistusohje: Ruskista pekoni, sipuli ja sienet ruokaöljyssä tai voissa. Ripottele vehnäjauhoja päälle. Kääntele. Lisää 10% ruokakermaa sopivasti (maidolla voi jatkaa). Anna muhia ja mausta suolalla ja mustapippurilla maun mukaan.

Keitä spagetti paketissa olevan ohjeen mukaan.

Annostele lautaselle spagetti ja sienimuhennos sekä ripottele päälle parmesan-juustoa.

Ja ei kun herkuttelemaan!

Sieniasiantuntijana Aune Pisilä