Nestorit Onnelassa 11.3.-12.3.2024

13.3.2024

Ajatuksia ja koulutusta miestoiminnasta.

Eläkkeensaajien Oulun piiri järjesti yhteistyössä EKL:n kanssa miehille suunnattuun Nestorit-koulutustapahtuman 11.-12.3 Lomakoti Onnelassa Haukiputaalla.  Vaikka tavoitteena oli kouluttaa lähinnä Pohjois-Suomalaisia nestoreita, niin osallistujia oli Etelä-Suomea myöten. Ja hyvä niin, sillä heiltä saadut kokemukset rikastuttivat kurssin sisältöä ja onnistuneet Nestori-kokeilut kannustavat varmaan meitä pohjoisen nestoreita tekemään omia projektejamme. Yhteensä meitä kurssilaisia oli 13 miestä, joista eteläisemmät Jämsänkoskelta ja pohjoisin osallistuja Kemijärveltä ja muut tältä väliltä.  Kouluttajina toimivat  Jarkko Utriainen EKL:sta ja asiantuntijakonsulttina Raimo Oksanen.  Tiivis ja antoisa kaksipäiväinen oppimiskokemus antoi paljon ajattelemisen aihetta.

Miestoiminta on uusi asia, joka kaipaa hieman pöyhimistä ja uudenlaista ajattelua. Uudenlainen toiminta vaatii toteutuakseen myös aikaa, sillä vanhoja asenteita ja toimintamalleja ei muuta hetkessä ja uuden sisäistäminen on usein työlästä. Tarkoituksen ei myöskään ole väheksyä vanhaa, vaan tuoda rinnalle uutta ehkä vähän erilaista ajattelua ja toimintaa. Asiasta on tehty opaskirjanen, josta muutama lyhyt lainaus aluksi:

Miksi miestoimintaa tehdään?

”Miehille tarvitaan toimintaa, jossa he voivat toteuttaa itseään, osaamistaan, oppia uutta ja osallistua. Miesten joukossa on paljon osallistumattomia, heidät pitää saada mukaan uusiin harrastuksiin ja vertaisryhmiin…

Nestorit-toiminta on kokonaisuus, joka on tarkoitettu erilaisten ja eri kokoisten miesryhmien käyttöön, miesten osallistumista vahvistamaan. Nestorit-toiminnassa korostuu ennen kaikkea yhteinen/vertainen tekeminen, jonka sisällöstä päättävät miehet itse…

Nestorit-toiminnassa miehillä on mahdollisuus osallistua vain heille tarkoitettuun vertaistoimintaan, joka voi toteutua retkeillen, luonnossa liikkuen, ympäristön tarjoamiin eri kohteisiin tutustuen, pelaten, hyvinvointia tukevia asioita opetellen tai muulla yhdessä sovitulla tavalla….

Muutokset elämäntilanteissa synnyttävät myös tarvetta puhua luottamuksellisesti toiselle miehelle, vertaiselle…

Nestorit-toiminta on jatkuvaa toimintaa, jota toteutetaan niin usein ja pitkään kuin miehet haluavat…”

Näin siis todetaan käsikirjan alussa ja koko kirjanen on luettavissa alla olevasta linkistä.  Kirjanen kannattaa lukea ja miettiä saisiko siitä vinkkejä ja uutta potkua miesryhmien toimintaan.

Nestorit aktiivisia Jämsänkoskella

Itselleni jäi kaksipäiväisestä koulutustapahtumasta mieleen erityisesti Jämsänkosken Eläkkeensaajien toteuttama Nestori-toiminta, jonka vetäjä Pauli Järvenpää oli meille esittelemässä työnsä tuloksia.  Heti aluksi pitää sanoa, että kyse on hyvin toimivasta miesryhmästä, jonka vetäjä osasi esitellä paikkakunnalla vedetyn  Nestori-toiminnan mielenkiintoisella tavalla. 

Pauli kertoi mm. seuraavaa: Aluksi oli vain vetäjä (Pauli), sen jälkeen kasattiin ns. ydinryhmä 3-4 henkilöä, sitten oli vain kokeiltava jotain ja siitä se sitten lähti. Ydinryhmän kanssa siis pohdittiin mitä kokeillaan. Kokeilla voi vaikka makkaran paistoa, saunomista, kävelylenkkiä tms. Jos on asiaa, sitä ei saa olla liikaa, Paulin sanomista lainaten ”puolet ajasta on oltava ns. paskan jauhantaa”, joka näin täkäläisen sanonnan mukaan tarkoittaa aikaa porinointiin ja raattaamiseen. Kun tieto mukavasta touhusta leviää myös porukkaa tulee lisää. Alun pieni ryhmä on Jämsänkoskella kasvanut useamman kymmenen miehen aktiiviseksi porukaksi, joka vetäjänsä mukaan ideoi ja toteuttaa erilaista toimintaa ja on valmis tekemään melkein mitä vain. Pitää jo ihan toppuutella, sanoi Pauli.  Ohjaajan roolia Pauli sanoo tärkeäksi sillä ohjaaja vastaa toiminnan sujuvuudesta, organisoi, ohjaa ja katsoo perään. Hän huolehtii myös tiedottamisesta, joka heillä on hoidettu sähköpostilla ja WhatsAppilla. Rahoituskaan ei ole heillä ollut ongelma, sillä porukka on itse kustantanut tapahtumissa tarjottavat eväät, eikä siihen ole myöskään tarvittu ulkopulista tarjoiluapua (naisia).  Näin siis Jämsänkoskella ja selailemalla yhdistysten kotisivuja hyviä ja onnistuneita kokemuksia löytyy muualtakin.

Rohkeasti kokeilemaan

Tähän juttuun ei luonnollisesti voi kaikkia esillä olleita asioita kirjoittaa, mutta em. voi päätellä asian olevan Jämsäkoskella hyvin hanskassa.  Jokaisella paikkakunnalla on tietysti löydettävä oma tapansa ryhmän kasaamisessa. Paikkakunnat ja yhdistykset ovat erilaisia, samoin resurssit toiminnalle. Kannattaa kuitenkin kokeilla, sillä uudenlaisella toiminnalla saa uutta väriä usein aika saman laisena toistuvaan toimintaan. PL