Oulun Seudun Muistiyhdistyksen toiminnanjohtaja Paula Ylikulju 10.10.
Apua muistamiseen
Muisti ei aina ole samanlainen. Asioiden mieleen painaminen on hankalaa, mielessä säilyminen hidastuu ja mieleen palauttaminen vaikeutuu. Muistaminen vaatii enemmän toistoja ja varsinkin nimien ja numeroiden muistaminen on hankalaa. Jos uusien asioiden muistiin painaminen vaatii enemmän työtä, niin aikaisemmin tapahtuneet sen sijaan putkahtavat mieleen tuon tuosta. Tuttua eikö totta, varsinkin meillä ikääntyneillä myös muisti saattaa vanheta toisilla enemmän ja toisilla vähemmän.
Muistiin ja sen muuttumiseen liittyviä asioita meille kävi kertomassa Oulun Seudun Muistiyhdistyksen toiminnanjohtaja Paula Ylikulju 10.10. torstaikerhossa. Aihe koettiin hyvin ajankohtaiseksi sillä varmaan jokaisella meillä on henkilökohtaisia kokemuksia joko omasta tai läheisen muistiin liittyvistä muutoksista. Seuraava Oulun Seudun Muistiyhdistyksen järjestämä Muistikahvila-tilaisuus on torstaina 28.11. klo 13.30-15.00 Haukiputaan seurakuntakeskuksessa.
Ylikulju kertoi hyvin monenlaisten asioiden vaikuttavan ihmisten muistiin. Esimerkiksi elämäntilanteiden muuttumiset ja erilaiset sairaudet saattavat haitata keskittymiskykyä, aiheuttaa stressiä ja mielialan vaihtelua. Sairauksiin liittyvä kipu ja sen lääkitys vaikuttavat elämään ja vievät ajatukset muualle. Tällöin kyse ei ole muistamattomuudesta vaan keskittymiskyvyn suuntautumisesta sairauteen.
Muistia voi hoitaa
Ylikulju lohdutti meitä kuulijoita tiedolla, että muistamattomuutta voi myös hoitaa. Liikkuminen ja kunnosta huolehtiminen sekä terveellisellä ravinnolla on muistia parantava vaikutus. Myös lepääminen on tärkeää ja parasta muistille on kunnollinen yöuni. Riittävän pitkällä syväunella on tutkitusti aivoja puhdistava vaikutus, kertoi Ylikulju. Hän suositteli myös musiikin kuuntelua, tanssimista ja laulua muistin virkistämiseksi. Jos muistaminen kuitenkin on hankalaa, voi muistamista helpottaa pitämällä tavarat tutussa järjestyksessä ja laatimalla muistilistoja esim. kauppareissuja varten. Aivoja voi lisäksi treenata lukemalla, ratkomalla sudokuja ja sanaristikoita. Erilaiset pelit pistävät myös aivot toimimaan, kertoi Ylikulju.
Omasta (jutun kirjoittaja) kokemuksesta voin kertoa että tietokilpailu silloin tällöin puolison kanssa piristää ja kerhossakin sitä on kokeiltu ja hyväksi havaittu.
Jos muistiin liittyvät kysymykset askarruttavat, kannattaa ottaa yhteyttä asiantuntijoihin. Oulun Seudun Muistiyhdistyksessä on runsaasti asiantuntemusta ja erilaista toimintaa muistiongelmien kanssa painiskeleville. Sieltä saa mm. vertaistukea, siellä toimii erilaisia keskusteluryhmiä ja sieltä saa ohjausta ja neuvontaa muistiasioissa. Tarkemmat tiedot löytyvät yhdistyksen kotisivuilta www.osmy.fi PL
Paula Ylikuljun alustus